WAGA

 „Strach przed wagą!

Kiedy zaczynałem się odchudzać. Zastanawiałem się co stanie się jeśli zacznę tyć? Na początku myślałam, że nie doprowadzę do tej sytuacji. Niestety się bardzo pomyliłem. Pewnego dnia kiedy byłem uradowany, że mam tendencję spadkową wagi. Moja waga wzrosła ponad kilogram. W danej chwili pomyślałem sobie, że coś robię nie tak. Rozsądnie zacząłem analizować dotychczasowe jedzenie. …

 „Strach przed wagą! Read More »

1,2,3- czytaj kody jaj

Zadano Nam pytanie: „ Które jajka warto wybrać?”Od wieków jako towarzyszy, więc warto się przyjrzeć temu pytaniu. Na pytanie odpowiadamy poniżej 🙂 Ekologiczne Zerówki to jajka od „szczęśliwych” kur, co oznacza, że zwierzęta podczas swojego życia miały dostęp do wolnego wybiegu. Co więcej, kury, od których pochodzą jajka ekologiczne, karmione są karmą ekologiczną. Jajka ekologiczne …

1,2,3- czytaj kody jaj Read More »

Czy ryby mogą szkodzić?

W tym artykule zadamy sobie pytanie “Czy ryby mogą szkodzić?” Niestety  w rybach właśnie tłustych, które mają dużo Omegi 3 mogą gromadzić się szkodliwe substancje. A przyczyną jest zanieczyszczenie środowiska naturalnego. Tymi substancjami mogą być m.in metale ciężkie rtęć, ołów, kadm oraz dioksyna a także środki weterynaryjne. Pamiętajmy jednak, żeby nie rezygnować z nich całkowicie …

Czy ryby mogą szkodzić? Read More »

Ryba nie równa rybie…

Ahoj Marynarze! Lubicie zjeść rybkę? Może słyszeliście że powinno się spożywać rybę dwa razy w tygodniu? Na początek artykułu zastanówmy się dla jakich cennych składników odżywczych warto jeść ryby ? OMEGA 3 To są wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Których my sami nie potrafimy wytwarzać i w związku z tym muszą być dostarczane do organizmu z pożywieniem. Tłuszcze …

Ryba nie równa rybie… Read More »

Top 10 wartości owsa

Kiedy zadaliśmy pytanie czytelnikom: “Jakie masz skojarzenia z owsem?” Najczęściej padały dwie odpowiedzi przysmak konia oraz płatki owsiane. Zrozumieliśmy, że społeczeństwo nie zdaje sobie sprawy z wartości odżywczej owsa.   Owies jest jednym z najwartościowszych zbóż. Przez wiele wieków owies był głównym pożywieniem Europy Środkowej. W średniowieczu było to najbardziej znane zboże. W obecnych czasach …

Top 10 wartości owsa Read More »

Fiński kaura to fenomen?

Z języka fińskiego kaura oznacza owies. W tym artykule poruszymy temat owsa. Spróbujemy odpowiedzieć na odwieczne pytanie czy owies ma w sobie gluten?  Bezglutenowy owies – utopia czy nowość? Z powodu restrykcyjnej diety eliminacyjnej gluten jest zwiększone zapotrzebowanie na produkty bezglutenowe. Tym tematem się zainteresowała Finlandia przyczyniła się do uprawy czystego bezglutenowego owsa. Na początku …

Fiński kaura to fenomen? Read More »

Opanuj metabolizm !

Czym jest metabolizm? Metabolizm inaczej zwany przemianą materii zmienia się niezależnie od nas wraz z wiekiem. Jednak ku naszej radości możemy go kontrolować i dbać o to, aby nasze starania o idealnie smukłą sylwetkę były w zasięgu ręki. Wśród  nich znajdą się nawyki żywieniowe, rodzaje aktywności fizycznej i choroby. Warto zredukować nawyki żywieniowe takie jak: …

Opanuj metabolizm ! Read More »

Moda na “przekreślony kłos”?

We współczesnych czasach jest wiele różnych diet. Motywem stosowania tych diet jest u niektórych zdrowie, odchudzanie  ale ostatnio bardzo dużo osób zaczyna się zastanawiać nad glutenem.  Gluten staje się czymś modnym i chce zastosować dietę bezglutenową.  Czy dieta bezglutenowa jest modą? Z jednej strony można powiedzieć, że tak w sumie w obecnych czasach jest moda …

Moda na “przekreślony kłos”? Read More »

Sprawa dla detektywa – “Ofiara czy zabójca?”

Nasze babcie jadły to białko od wieków nasuwa się, więc pytanie: “Dlaczego obecnie gluten zostaje wytykany i oskarżany o wiele chorób takich jak cukrzyca, otyłość, problemy skórne?”. Wiele przeciwników chleba skłania do porzucenia glutenu i przejścia na dietę bezglutenową. Czy dobry to pomysł? Kleiste białko Gluten to nazwa białka występujące w zbożach np. pszenica, żyto …

Sprawa dla detektywa – “Ofiara czy zabójca?” Read More »

Nowość w mleczarstwie!

Kilka lat temu jeśli ktoś odrzucił mleko krowie poprzez nietolerancję laktozy, alergię na białko mleka bądź próbował dietę wegańską używał  surowca soję. Obecnie soja ustępuje miejsca innym surowcom np. migdałom, orzechom laskowym. Dzięki pomysłowości producentów zyskują popularność napoje zbożowe itp. Na łamach Naszego portalu mówiliśmy dużo o mleku krowim to znaczy o produkcie zwierzęcym. Czy …

Nowość w mleczarstwie! Read More »