W tym artykule zadamy sobie pytanie “Czy ryby mogą szkodzić?” Niestety w rybach właśnie tłustych, które mają dużo Omegi 3 mogą gromadzić się szkodliwe substancje.
A przyczyną jest zanieczyszczenie środowiska naturalnego. Tymi substancjami mogą być m.in metale ciężkie rtęć, ołów, kadm oraz dioksyna a także środki weterynaryjne. Pamiętajmy jednak, żeby nie rezygnować z nich całkowicie z tych, lepiej urozmaicać tymi mniejszymi rybami. Ryby małe z pewnością mniej zgromadzą niepożądane substancje.
Postanowiliśmy przyjrzeć się tak naprawdę dwóm popularnym rybom na stołach w Polsce. Mianowicie pandze oraz łososiowi. Panga jest słodkowodną rybą o chudym mięsie o znikomej ilości kwasów omega-3 oraz o niskiej cenie zakupu.
Natomiast przechodząc do łososia można śmiało powiedzieć że są takie same zawartości co do zanieczyszczeń bo jednak na rynku rybołówstwa mamy trzy nazwy sklepowe łososia: łosoś norweski, bałtycki oraz pacyficzny. Jeśli chodzi o łososia norweskiego i bałtyckiego należą do tej grupy gatunkowej – łosoś atlantycki. Zawartość zanieczyszczenia jest stosunkowo duża. Najlepszym rozwiązaniem dla Nas będzie łosoś pacyficzny ponieważ mamy podgatunki: Czawycza, Keta, Gorbusza i Nerka. Populacja jest stabilna i jest połów w okolicach Alaski.