Czy ryby mogą szkodzić?

W tym artykule zadamy sobie pytanie “Czy ryby mogą szkodzić?” Niestety  w rybach właśnie tłustych, które mają dużo Omegi 3 mogą gromadzić się szkodliwe substancje.

A przyczyną jest zanieczyszczenie środowiska naturalnego. Tymi substancjami mogą być m.in metale ciężkie rtęć, ołów, kadm oraz dioksyna a także środki weterynaryjne. Pamiętajmy jednak, żeby nie rezygnować z nich całkowicie z tych, lepiej urozmaicać tymi mniejszymi rybami. Ryby małe z pewnością mniej zgromadzą niepożądane substancje.

Postanowiliśmy przyjrzeć się tak naprawdę dwóm popularnym rybom na stołach w Polsce. Mianowicie pandze oraz łososiowi. Panga jest słodkowodną rybą o chudym mięsie o znikomej ilości kwasów omega-3 oraz o niskiej cenie zakupu.

Zastanówmy się skąd mamy pangę otóż ryby te są z Mekongu.  Pangi są hodowlane w ciasnych klatkach. Żyją w ciężkich  warunkach żeby one były w stanie się rozmrażać dodaje się do rozrodu zastrzyki. Dodatkowo, aby były dobrej kondycji dostają antybiotyki i środki bakteriobójcze. W końcowym efekcie trafiają do naszego organizmu.

Natomiast przechodząc do łososia można śmiało powiedzieć że są takie same zawartości co do zanieczyszczeń bo jednak na rynku rybołówstwa mamy trzy nazwy sklepowe łososia: łosoś norweski, bałtycki oraz pacyficzny.  Jeśli chodzi o łososia norweskiego i bałtyckiego należą do tej grupy gatunkowej – łosoś atlantycki. Zawartość zanieczyszczenia jest stosunkowo duża.  Najlepszym rozwiązaniem dla Nas będzie łosoś pacyficzny ponieważ mamy podgatunki: Czawycza, Keta, Gorbusza i Nerka. Populacja jest stabilna i jest połów w okolicach Alaski.

Podsumowując artykuł można stwierdzić że ryby mogą szkodzić na zdrowiu więc należy przestrzegać zasady wyboru ryb i przede wszystkim czytać etykiety.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *