Naturalny hiszpański cukier

Stewia jest znana od dawna występująca na początku w Ameryce Południowej. Ciekawostką jest to że nazwa stewii pochodzi od hiszpańskiego botanika Padro Jaime Esteve’a. Stewia wprowadziła w Europie kontrowersje, więc w Polsce zaczęto sprzedawać od 2011 roku.

Czy stewia jest zdrowa?
Stewia jest naturalnym słodzikiem więc nie ma w sobie żadnych szkodliwych substancji.
Po spożyciu stewii organizm nie magazynuje zapasów tylko rozkłada przez jelita, które następnie umożliwiają wchłonięcie do krwiobiegu.
Do atutów tej rośliny można wyróżnić, iż zwalcza problemy z próchnicą,obniża stężenie cukru w organizmie i pomaga obniżyć ciśnienie. Dodatkowo łagodzi przebieg objawów kandydozy takich jak biegunka, nudności. Stewia także przyspiesza regenerację skóry. Produkt zmniejsza łaknienie i nie uzależnia jak cukier biały.
Jak używać stewii?
Do słodzenia kawy, herbaty i innych napojów. Można używać także do pieczenia i gotowania. Także do przygotowania przetworów i sałatek. Stewia jest ciekawym produktem, gdyż jest odporny na działanie wysokiej temperatury dlatego nie ulega gorzkiemu smaku.
Co z indeksem glikemicznym i kaloriami?
Przede wszystkim indeks glikemiczny wynosi 0, więc powinna być obecna w diecie.
Produkt ma w sobie znikomą ilość kalorii.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *