Wielu z Nas słyszało o różnych dietach. Nasuwa się pytanie: “Czy najpopularniejsze znane diety wpisują się w termin dieta?”. Na przypomnienia definicja diety brzmi:
Dieta to świadomy sposób odżywiania mający na celu utrzymanie dobrego stanu zdrowia i kondycji organizmu, idący w zgodzie z nauką i medycyną, wynikający z własnych przekonań i poglądów, połączony z elementami aktywności ruchowej.
Dieta Dukana
Twórcą tej diety jest francuski dietetyk doktor Pierre Dukan. Takowa dieta podzielona jest na 4 fazy, jednak wspólną cechą całej diety jest spożywanie produktów z wysoką zawartością białka
Zalety:
-Szybka redukcja masy ciała
-Brak uczucia głodu
-Po zmianie nawyków żywieniowych nie grozi efekt jo-jo.
Wady:
-Mimo szybkiemu spadku zbędnych kilogramów, nadmierna podać białka może doprowadzić do zakwaszenia organizmu, co prowadzi do obciążenia nerek, stawów czy wątroby
– Brak urozmaicenia produktów, które spożywamy wiąże się z niedoborami potrzebnych witamin
-Brak spożywania węglowodanów może doprowadzić do osłabienia i zmęczenia
-Warto nadmienić, że duża ilość produktów pochodzenia zwierzęcego podwyższa poziom cholesterolu we krwi co doprowadzić może do miażdżycy lub chorób serca
-Wedle jej zaleceń stosować ją można tylko 2 razy w życiu.
Dieta Kopenhaska
Trwa 13 dni, polega na spożywaniu określonych trzech posiłków (obiad okolo godziny 13, a kolacje o 18). Produkty jakie można jeść to miedzy innymi chude mięso, jajka, warzywa i mała ilość owoców, natomiast zrezygnować trzeba ze słodyczy, produktów zbożowych i alkoholu. Przeznaczona tylko dla osób absolutnie zdrowych. Nie można stosować jej częściej niż raz na dwa lata!
Zalety:
-Dieta zakłada duży spadek masy ciała, w krótkim czasie
-Posiłki są łatwe w przygotowaniu dla każdego
Wady:
-Osłabia organizm
-Jest uboga w składniki odżywcze, witaminy i minerały.
-Dieta wymaga wyrzeczeń
-Możliwy efekt jo-jo
Dieta Kapuściana
Dieta ta polega na spożywaniu bez ograniczeń tylko jednego rodzaju produktu. Dopuszczalne jest spożycie porcji mięsa lub ryby do dwóch razy w tygodniu. Zupa kapuściana czyli jednak z popularniejszych rodzajów diet w tym rodzaju jest sycąca, gdyż zawiera dużo błonnika i wody, a przy tym jest niskokaloryczna. Na diecie można być co najwyżej tydzień!
Zalety:
-Szybka utrata masy ciała
-Dieta jest smaczna i tania w przygotowaniu
-Można ją spożywać w dowolnych ilościach o każdej porze
Wady:
-Jest monotonna, może prowadzić do znudzenia
-Może powodować niedobory pokarmowe
-Nie zaleca się żadnych form aktywności fizycznej.
-Dieta może obniżyć odporność.
Dieta South Beach
Dietę tą stworzył amerykański kardiolog Arthur Agatson. Polega na zastąpieniu tłuszczów zwierzęcych na tłuszcze wielonasycone takie jak oliwa z oliwek, ryby, orzechy czy nasiona. Dieta ta posiada trzy etapy. W pierwszym etapie niedozwolone są produkty mleczne owoce oraz produkty zbożowe. Drugi etap wprowadza nowe produkty takie jak owoce, warzywa, produkty zbożowe, miód, gorzką czekoladę i lody. Trzeci etap polega na wprowadzeniu nowych nawyków na stałe.
Zalety:
-Szybka utrata masy ciała
-Wprowadzenie nowych nawyków żywieniowych
-Spora ilość warzyw i owoców sprzyja zdrowiu
Wady:
-Eliminacja przetworów mlecznych i zbożowych może powodować niedobory wapnia w organizmie
-Może powodować efekt jo-jo
Dieta Cambridge
Dieta ta polega na przyjmowaniu posiłków o bardzo niskiej kaloryczności . Składa się z zup i napojów. Przeciętnie dla kobiet zaleca się przyjmowanie okolo 400 kcal dziennie, a mężczyznom okolo 550 kcal. Diety tej nie można stosować dłużej niż trzy tygodnie.
Zalety:
-Szybka redukcja masy ciała
-Obniża poziom cholesterolu
Wady:
– Mała ilość węglowodanów może przyczynić się do spowolnienia metabolizmu oraz do spadku energii w ciągu dnia
-Często występuje efekt jo-jo
-Warto zaznaczyć, że dieta o tak niskim dostarczaniu energii pogarsza wchłanianie leków
-W pierwszych dniach mogą pojawić się efekty uboczne takie jak bóle głowy
Na zakończenie pragnę dodać, że stosowanie jakiejkolwiek diety powinno poddane być konsultacji specjalisty, dietetyka. 😉