OSKARŻONY

Pozew przeciwko mleku krowim!

“Wielki Sądzie! Oskarżam mleko krowie jako czynnik bezmyślnego spowodowania wielu  chorób. Szczególnie w stosunku dzieci i młodzieży. Wymierzam karę usunięcia z produktów zdrowych”

Mecenas: Jakie są zarzuty przeciwko mojemu klientowi?

I DOWÓD – MLEKO POWODUJE OSTEOPOROZĘ

Do niedawna osteoporozę uważano za chorobę kobiet po okresie menopauzy. Osteoporoza, tj. utrata tkanki kostnej . Obecnych czasach chorują na nią nawet małe dzieci! Co by na to nie wskazywało to właśnie mleko, desery mleczne oraz inne produkty nabiałowe są przyczyną osteoporozy.

Wniosek jest bardzo prosty. Zbyt duża ilość białka w diecie powoduje, że organizm stara się ten nadmiar usunąć.

Podczas procesu oczyszczania krwi przez nerki wydalany jest też wapń. Od dawna wiemy, że dieta w której dominują produkty białkowe, nie mówiąc tylko o mleku i jego przetworach, ale

m.in o mięsie, jajach, rybach, roślinach strączkowych powoduje dietę kwasotwórczą. Analogicznie coraz więcej tych produktów w naszej diecie, tym większa utrata wapnia.

Chcesz aby Twoja rodzina miała zdrowe zęby i kości, nie dawaj im mleka pasteryzowanego, napojów mlecznych i deserów mlecznych. Nie wierz marketingowi przemysłu mlecznemu, że mleko „załata dziury w kościach”.

II DOWÓD – MLEKO PROWADZI DO ZŁAMAŃ KOŚCI

Opowiemy Wam historię jednego z redaktorów tego portalu. Pewnego zimowego popołudnia Mateusz wracał do domu. Przechodził przez ulicę, nie wiedząc że pod śniegiem jest lód. W pewnym momencie się poślizgnął. Z niewielkiej wysokości upadł ciałem na lewą nogę. Upadek spowodował złamania kości piszczelowej. Gdy Mateusz był na bloku operacyjnym i chirurdzy otworzyli złamanie skomentowali „ Kość była zmiażdżona na ości…”. Wtedy Mateusz pomyślał, że nie możliwe jest tak złamać kość z takiej małej wysokości?

Po szpitalu Mateusz sprawdził przyczynę złamania w Internecie. Co okazało się, że wyszukiwarce ukazała się fraza: „Mleko prowadzi do złamań kości”.

Z informacji w Internecie wynika, że Skandynawia najwięcej ma złamań kości. Natomiast Azjaci najmniej, gdyż ta populacja nie toleruje laktozę w 99 % więc nie spożywa tego napoju.

Naukowcy ze Szwecji wykazali że kobiety pijące więcej niż 1 szklankę mleka w ciągu 20 lat miały 2 razy większą śmiertelność. Dodatkowo ta grupa kobiet miała więcej złamań szyjki kości udowej.

Badania podają, że produkty mleczne w żaden sposób nie wzmacniają kości. Wskazują raczej na to, że mleko powoduje złamania kości

III DOWÓD – MLEKO SZKODZI CHORYM NA HASHIMOTO, NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY…

Hashimoto, choroba Gravesa-Basedowa i niedoczynność tarczycy to choroby autoimmunologiczne które niszczą własny organizm, w tym przypadku tarczycę. Tarczyca odpowiedzialna jest m.in za utrzymanie temperatury ciała, tętno, nasze samopoczucie i prawidłowy metabolizm.

Naukowcy uważają, że mleko i nabiał przyczyniają się do pogorszenia stanu zdrowia osób z tymi chorobami.

Nie wykluczają jedną z przyczyn tzn. hormony zawarte w krowim mleku. Gdyż są aktywne przez cały czas bo nie są usunięte w procesie pasteryzacji.

Według dr. Normana W. Walkera za choroby tarczycy winna jest kazeina, która jak wiemy tworzy gęstą, śluzową wydzielinę. W konsekwencji blokuje ona cały układ oddechowy i utrudnia normalne życie. A także przykleja się do jelit i uniemożliwia odpowiednie wchłanianie substancji odżywczych.

IV DOWÓD – MLEKO JEST NIEWSKAZANE W CHOROBIE WRZODOWEJ I PRZY REFLUKSIE

Z własnego doświadczenia wiemy że grono lekarskie nadal stosuje „mleczną terapię” u „wrzodowców”. Jeden z znajomych naszego portalu miał wrzody. Zainteresował się tematem, wyczytał że badania wykazały, że mleko jest szkodliwe i pogarsza stan osób chorych na wrzody żołądka.

W artykule było napisane, że główną przyczyną powstawania wrzodów uważa się ciągły stan zapalny, niestrawność i fermentacja, które podrażniają błony śluzowe żołądka. Później pojawia się nadkwasota, a potem nieżyt żołądka, i na końcu wrzody.

Owszem, picie mleka i spożywanie nabiału przynosi natychmiastową ulgę na początku leczenia.  Gdyż neutralizuje kwasy żołądkowe i przez chwilę czujemy się lepiej.  Pamiętajmy o tym że z  tygodnia na

tydzień, roku na rok, stan wrzodowców się pogarsza.

Natomiast prawdą jest, że łatwo można pozbyć się wrzodów żołądka eliminując mleko i nabiał a spożywając jak najwięcej produktów zasadotwórczych. Przyjmując taką dietę można pozbyć się wrzodów w ciągu 1-2 miesięcy!  Czy takie efekty daje „mleczna terapia”?

V DOWÓD – DZIĘKI MLEKU JEST ZWIĘKSZONA ZACHOROWALNOŚĆ NA CHOROBY SERCA W TYM MIAŻDŻYCĘ.

Na temat „Związku pomiędzy chorobami serca a mlekiem i nabiałem” zostało dużo przebadane i dokładnie udokumentowane.

Mleko zawiera kazeinę, rodzaj białka, który produkuje w organizmie niesamowicie szkodliwe molekuły zatykające naczynia krwionośne – homocysteinę. Homocysteina przyspiesza rozwój zmian miażdżycowych w tętnicach. A także zwiększa ryzyko potencjalnej zakrzepicy naczyń.

Według prof. Pierre – Henri Rolland, „spożywanie mleka przyspiesza wszelkie choroby krążenia i zawały serca” .

Mleko jest największym wrogiem zdrowego serca!

 

VI DOWÓD – MLEKO SPRZYJA OTYŁOŚCI I BRAK EFEKTÓW W ODCHUDZANIU

Kto by się spodziewał że jedną z przyczyn przez którą waga nie spada jest nabiał. Znamy produkty mleczarskie mimo niskiej zawartości węglowodanów, ale nie zdajemy sobie sprawy o wysokiej zawartość białka. Te WAGAprodukty mogą podnieść poziom insuliny we krwi i tłuszczu.

W takiej sytuacji zamiast tracić tłuszcz, nasz organizm go magazynuje. Jesteśmy gotowi schudnąć, wiec jemy jogurty, a waga ani drgnie…
Uświadommy sobie, że mleko i jogurty maja tyle samo kalorii co bardziej zdrowsze jedzenie.

Szklanka mleka 2% tłuszczu ma 120 kcal i prawie 5 gramów tłuszczu, a taka sama ilość zupy ogórkowej  ok 123 kcal i 5 gramów tłuszczu. Nie wiem jak Wy, ale taką zupą to się najemy, mlekiem nie sądzę…

VII DOWÓD – MLEKO POWODUJE KAMIENIE NERKOWE

Mleko przyczynia się do tworzenia kamieni w nerkach. W składzie mleka  jest bardzo duże ilości soli mineralnych w tym fosforu, sodu i

wapnia, ale  mało magnezu.Gdy mocz jest przesycony solami wapnia to zaczyna on wytrącać się i

osadzać w kanalikach nerkowych. Kryształki soli wapniowych łączą ze sobą tworząc coraz to większe kamienie. Poziom tej nierównowagi mineralnej powoduje powstawanie kamieni wapniowych oraz innych złogów soli wapniowych w organizmie.

Dzięki wynikom Dr. Prein z Wydziału Urologii na Uniwersytecie w Bostonie. Wiemy że  kamienie nerkowe od 1000 pacjentów w 90% były to kamienie wapniowe.

VIII DOWÓD – DZIĘKI MLEKU JEST ZWIĘKSZONA ZACHOROWALNOŚĆ NA NOWOTWORY, SZCZEGÓLNIE RAKA JAJNIKA…

Naukowcy zauważyli, że niektóre typy nowotworów występują głównie w krajach, gdzie spożycie mleka i nabiału jest zwiększone. Uważa się, że głównymi winnymi w mleku mogą być hormony. Hormony są to insulinopodobne czynniki wzrostu IG-1, gonadotropina, hormon stymulujący tarczycę, steroidy jajnikowe.

Zawarte w krowim mleku steroidy i hormony, pobudzają nadmiernie nasz układ endokrynologiczny.

Nadmierna aktywność przez dłuższy czas, prowadzi do ich niedoczynności i zaburza regulację wzrostu komórek. Wnioskuje się, że ta nierównowaga hormonalna, zwiększenie poziomów IG- są podstawowymi przyczynami powstawania raka.

Według informacji za raka jajnika obarcza się cukier-galaktozę, składnik laktozy. Kobiety mające niski poziom laktazy rozkładającego laktozę, a ryzyko powstania u nich nowotworu jajnika jest do 3-krotnie większe.

IX DOWÓD – MLEKO POWODUJE ANEMIĘ

Kiedy słyszymy jak ktoś opowiada o anemii, zaraz na myśl przychodzi Nam, że „pewnie je mało nabiału”.

Mleko i wszelki nabiał to najbardziej śluzotwórcze produkty. Owszem, częściowo nasz organizm usuwa ten śluz m.in. kiedy jesteśmy przeziębieni i mamy katar.

Niestety jednak większość śluzu tworzy grubą, kleistą warstwę i odkłada się w postaci złogów w naszych częściach ciała.

Złogi blokują wtedy naczynia krwionośne co powoduje ich wyniszczenie. Po pewnym czasie komórki niedotlenione obumierają.

X DOWÓD – MLEKO POWODUJE ALERGIE I NIE PRZYSWAJALNOŚĆ LAKTOZY

Grono naukowców za alergie na mleko krowie obarcza β-lakto-globulinę,

kazeinę,α-lakto-albuminę .

Jak wiecie w  mleku krowim znajdują się dwa składniki do trawienia inaczej mówiąc potrzebuje odpowiednich enzymów. Laktoza wymaga laktazy, a kazeina potrzebuje reniny.

Z poprzedniego artykułu już wiecie, że wraz z wiekiem poziom tych enzymów zanika i może powodować przykre dolegliwości. Należą do nich skurcze brzucha, wzdęcia, gazy jelitowe, bóle brzucha, rozwolnienie.

Czy wiesz, że aż 90% ludzi na świecie nie toleruje laktozy!

 

XI DOWÓD – MLEKO MOŻE POWODOWAĆ ZAĆMĘ

Badania wykazały, że mleko a konkretnie galaktoza czyli produkt rozpadu laktozy uszkadza soczewki oczu.

Naukowcy wnioskują, że przyczyną może być wrodzony błąd genetyczny, który uniemożliwia prawidłowe metabolizowanie galaktozy i poprawne przyswajanie mleka.

Wyniki badań opublikowanych  z 1982 roku ukazały, że wskaźnik zachorowalności na zaćmę był wyższy wśród osób, spożywających duże ilości mleka i nabiału.

 

 

Mecenas: Czy według Państwa nie wolno pić mleka krowiego?

Wielki Sądzie! Zaczniemy od stwierdzenia iż mleko nie jest zdrowym produktem. Możemy stwierdzić, że jest używką tak jak kawa czy słodycze bądź papierosy ponieważ ono uzależnia. Oczywiście jeśli nie masz żadnych dolegliwości i chorób jakiś uczuleń możesz napić się mleka. 1-2 szklanek tygodniowo ale należy traktować tą szklankę mleka jako zachciankę.

Natomiast co do dzieci nie polecamy żadnych deserów mlecznych, mleka smakowego czy jogurtów owocowych. Z pewnością nie polecamy aby te produkty występowały jako drugie śniadanie.

Z przyczyn wiadomych najlepsze byłoby mleko świeże, które jest prosto od krowy tłuste i nieprzygotowane. Świeże mleko w jelitach fermentują co jest dobre dla naszego organizmu natomiast mleko pasteryzowane gnije stąd mamy gazy i wzdęcia.  Jeśli poprzez kazomorfinę czyli uzależnienie od mleka nie możecie zrezygnować z tego napoju, ale masz dostęp do świeżego mleka wystarczy podgrzać je do 37 stopni Celsjusza bo w takiej temperaturze nie traci swoich wartości odżywczych.

Wyższa temperatura niż powyższa powoduje to że mleko traci wszystko co cenne więc po co to pić?

Zgadzamy się z Doktorem M. Murray, autorytetem w zakresie mleka, z tym, że „nazwał mleko pasteryzowane i UHT „zupą bakteryjną””,  w czasie pasteryzacji ginie aż 99% bakterii, także tych dobrych np. bakterii kwasu mlekowego.

Dodamy, że pasteryzację przeżywają cztery rodzaje niebezpiecznych bakterii między innymi paciorkowce, które odpowiadają za zapalenie gardła, opon mózgowo-rdzeniowych, płuc oraz pałeczki Welcha, bakterie gruźlicy i duru brzusznego.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *