Ahoj Marynarze! Lubicie zjeść rybkę? Może słyszeliście że powinno się spożywać rybę dwa razy w tygodniu?
Na początek artykułu zastanówmy się dla jakich cennych składników odżywczych warto jeść ryby ?
OMEGA 3
To są wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Których my sami nie potrafimy wytwarzać i w związku z tym muszą być dostarczane do organizmu z pożywieniem.
Tłuszcze wykazują działanie prozdrowotne:
- W miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca
- Obniżają stężenie cholesterolu
- Obniżają ciśnienie krwi
- Wpływają korzystnie na rozwój i pracę mózgu oraz wspomagają koncentrację
- Posiadają pozytywne właściwości przeciwzapalne, przeciwalergiczne oraz przeciwdepresyjne
Wracając do tytułu artykułu „Ryba nie równa rybie”. Można powiedzieć, że nie wszystkie zawierają te cenne tłuszcze! Niestety bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z omega 3 są głównie w tłustych rybach morskich. Tak więc popularna w Polsce ryba słodkowodna panga zawiera śladowe ilości powyższe tłuszcze.
BIAŁKO
Wszystkie ryby posiadają łatwostrawne i wysokowartościowe białko, charakteryzujące się obecnością aminokwasów egzogennych, inaczej mówiąc, które musimy dostarczyć z pokarmem, aby zapewnić sobie prawidłowy rozwój oraz funkcjonowanie organizmu.
SKŁADNIKI MINERALNE I WITAMINY
- I
- Fe
- Se
- Mg
- P
- K
Ryby spożywane razem z ościami np. sardynki, są dobrym źródłem Ca.
Ryby tłuste posiadają pewne ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, tzn. A, D i E Ryby chude posiadają głownie witaminy z grupy B np. B3