Ryba nie równa rybie…

Ahoj Marynarze! Lubicie zjeść rybkę? Może słyszeliście że powinno się spożywać rybę dwa razy w tygodniu?

Na początek artykułu zastanówmy się dla jakich cennych składników odżywczych warto jeść ryby ?

OMEGA 3

To są wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Których my sami nie potrafimy wytwarzać i w związku z tym muszą być dostarczane do organizmu z pożywieniem.

Tłuszcze wykazują działanie prozdrowotne:

  • W miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca
  • Obniżają stężenie cholesterolu
  • Obniżają ciśnienie krwi
  • Wpływają korzystnie na rozwój i pracę mózgu oraz wspomagają koncentrację
  • Posiadają pozytywne właściwości przeciwzapalne, przeciwalergiczne oraz przeciwdepresyjne

Wracając do tytułu artykułu „Ryba nie równa rybie”. Można powiedzieć, że nie wszystkie zawierają te cenne tłuszcze! Niestety bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z omega 3 są głównie w tłustych rybach morskich. Tak więc popularna w Polsce ryba słodkowodna panga zawiera śladowe ilości powyższe tłuszcze.

BIAŁKO

Wszystkie ryby posiadają łatwostrawne i wysokowartościowe białko, charakteryzujące się obecnością aminokwasów egzogennych, inaczej mówiąc, które musimy dostarczyć z  pokarmem, aby zapewnić sobie prawidłowy rozwój oraz funkcjonowanie organizmu.

SKŁADNIKI MINERALNE I WITAMINY

  • I
  • Fe
  • Se
  • Mg
  • P
  • K

Ryby spożywane razem z ościami np. sardynki, są dobrym źródłem Ca.
Ryby tłuste posiadają pewne ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, tzn. A, D i E Ryby chude posiadają głownie witaminy z grupy B np. B3

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *