Kefir to napój o jasnokremowej barwie oraz gęstej konsystencji. O smaku kwaskowym i zapachu lekko drożdżowym. Walory smakowo zapachowe zależą od ilości ziaren kefirowych (grzybków tybetańskich) Dodatkowo lekko zgazowany przez zawartość dwutlenku węgla, uwalniającego się w procesie fermentacji.
Korzyści z kefiru
Naturalny probiotyk
Dostarcza witamin z grupy B,K a także A
Dodatkowo wapń, magnez i fosfor
Wzmacnia odporność
Osoby z nietolerancją laktozy mogą z powodzeniem spożywać, ponieważ zawiera on znikome ilości tego cukru mlekowego
Utrzymuje równowagę fizjologiczną mikroflory przewodu pokarmowego
Wspomaga odchudzanie
Także można wytwarzać kefir na bazie napojów roślinnych, np. napój kokosowy lub ryżowy.
Domowy kefir
czas przygotowania: 5-10 minut pracy własnej + kilkanaście godzin czekania na kefir
Składniki:
- 2-3 łyżki grzybków kefirowych
- 250 ml mleka krowiego lub roślinnego
Sposób przygotowania:
- Bierzemy grzybki wkładamy do czystego i suchego słoika. Zalewamy mlekiem.
- Słoik przykrywamy gazą –tak aby zakryć mleko, ale by był dostęp powietrza.
- Odstawiamy na kilkanaście godzin. Ma stać w temperaturze pokojowej
- Można przemieszać (nie jest to konieczne).
- Po kilkunastu godzinach kefir jest gotowy 🙂
Pamiętajcie grzybki, nie mogą mieć kontaktu z metalem – łyżka i sitko-> tylko plastikowe lub drewniane.
W lodówce może stać do 2 dni.