Kiedy zadaliśmy pytanie czytelnikom: “Jakie masz skojarzenia z owsem?” Najczęściej padały dwie odpowiedzi przysmak konia oraz płatki owsiane. Zrozumieliśmy, że społeczeństwo nie zdaje sobie sprawy z wartości odżywczej owsa.
Owies jest jednym z najwartościowszych zbóż. Przez wiele wieków owies był głównym pożywieniem Europy Środkowej. W średniowieczu było to najbardziej znane zboże. W obecnych czasach owies chce się przypomnieć o swojej wartości odżywczej.
Niedocenione zboże…
1. Owies ma w sobie dużo błonnika np. w płatkach owsianych. Płatki pęcznieją w żołądku zapewniając długie uczucie sytości. Owies ogranicza także wchłanianie tłuszczu z pożywienia oraz wspomaga trawienie i pomaga usuwać toksyny z organizmu.
2. Owies posiada saponiny i flawonoidy, które mają działanie moczopędne substancje także wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.
3. Owies reguluje poziom insuliny i glukozy we krwi dzięki błonnikowi obniża indeks glikemiczny spożywanych posiłków oraz ochrania przed szybkim wzrostem glukozy we krwi.
4. Owies zwiększa odporność stymuluje układ immunologiczny oraz dostarcza beta glukany, które mają zadanie wspierać florę bakteryjną.
5. Beta glukany mają za zadanie ochraniać błonę śluzową jelit przed różnymi infekcjami. Dodatkowo błonnik zawarty w owsie zapobiega hemoroidom i zaparciom.
6. Owies ma zadanie złagodzenie stresu oraz polepszenie snu. Dzieje się to dzięki minerałom zawartych w owsie takich jak: magnez, potas, wapń żelazo, miedź, selen, mangan, cynk oraz witaminy z grupy B. Owies zawiera także witamina E, która jest bardzo ważna dla nas ponieważ jest znanym przeciwutleniaczem, który zwalnia procesy starzenia.
7. Owies ma zadanie także obniżyć poziom cholesterolu ograniczyć jego wchłanialność oraz ochronić przed miażdżycą. Beta glukany w owsie zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca. Owies zawiera także w sobie kwas oleinowy i linolowy które regulują działanie narządów takich jak mózg i siatkówka
8. Na podstawie wyciągu z ziela owsa można poprawić problemy z potencją.
9. Wyciąg z owsa łagodzi bóle reumatyczne.
10. Związki polifenolowe zawarte w owsie powodują go dobrym składnikiem przy różnych kosmetyków jego właściwościami są to przeciwutleniające, zmiękczające oraz nawilżające oraz pomagają regenerować i odmłodzić skórę.